Himalaya på cykel og til fods - På sporet af det fortabte Tibet

I 2010-2011 var jeg på en 7 måneder lang færd på cykel og til fods hovedsagligt, primært i Himalaya (Indien, Nepal og Tibet). Turen var, hvis ikke et punktum, så måske et komma for de 10 seneste år i mit liv, hvor Himalaya har spillet en hel særlig rolle. Efter at have taget min 60-årige far med ud på sin første større cykeltur - en tur gennem de smukke Himalayadale i Kinnaur og Spiti - fik jeg følgeskab af sin kæreste, Cassie. Vi cyklede over et 4600 meter pas, der på kort stadig blot er en vandresti, læssede cyklerne på en hest og trekkede til Zanskar for at følge i fodsporet på den tibetanske kultur i en del af Indisk Himalaya, Dalai Lama beskriver som ’vitalt for tibetansk kulturs overlevelse’.
 
Senere trekkede vi dybt ind i Sikkim mellem hellige bjergtoppe til verdens tredje højeste bjerg, Kanchenjunga, inden vi trampede cyklerne til Nepal. Turen sluttede i Tibet, hvor vi på nærmeste hold oplevede de kinesiske myndigheders undertrykkelse i byer langs Friendship Highway og tog temperaturen på Lhasa 10 år efter, jeg blev arresteret i Tibet for ulovlig indtrængen - den historie bliver også fortalt.
 
I foredraget bliver der trukket tråde tilbage 2006, hvor en flok tibetanske flygtninge blev skudt ned af kinesiske sikkerhedsvagter i bjergpasset Nangpa La mellem Tibet og Nepal, da de forsøgte at flygte fra undertrykkelsen i Tibet. Jeg tog til Indien, hvor der bor et stort antal eksiltibetanere, og Dalai Lamas eksilregering sidder, for at finde ud af, hvad der skete, og hvorfor tibetanerne stadig flygter 60 år efter, Kina besatte Tibet.
 
I indien mødte jeg munke og nonner, der var flygtet, og børn, der var blevet sendt i eksil af deres forældre for at få en uddannelse, hvor tibetansk kultur, religion og sprog er tilstedeværende. Jeg mødte tidligere tibetanske guerilla-krigere, politiske fanger, torturofre og politiske aktivister. Og det lykkedes mig at finde en af de overlevende fra Nangpa La – 15-årige Jamyang Samten, der giver et gribende vidnesbyrd om, hvad der skete i passet, hvordan han blev tortureret i et tibetansk fængsel og trodsede trusler om henrettelse og alene flygtede fra Tibet. 
 
 
 
DET SIGER DE OM FOREDRAGET

Spejder Sport har  5  gange arrangeret foredrag med Tore Grønne, og hver gang har der været fuldt hus. Tore formår med flotte billeder og spændende rejseberetninger at fange tilhørerne. Tores lette tilgang til sine fantastiske rejser, virker meget stimulerende, og man forlader et foredrag med Tore med stor lyst til selv at komme på eventyr.” 
 
                - John Lange, Amd. Direktør i Spejder Sport
 
 
 
SE BILLEDER FRA FOREDRAGET I GALLERIERNE HER UNDER
 
 

 
 
 

 
 
 
Alt materiale på www.toregroenne.com © Tore Grønne